Fee-Fi-Fo-Fum

100 dagar kvar!

Ja det tickar ju onekligen neråt hela tiden. 100 Dagar kvar till BF, märk väl att B'et står för "beräknad" och inte "bestämd". ;) Dagisbacillerna har slagit till, tog väl ungefär en vecka från att ha kommit tillbaka till dagis så började Oliver visa på att han inte var helt hundra. Fick snuva och hosta (vilka han delade med sig utav till sin kära mor) så den här veckan har han hittills bara varit på dagis på måndagen. Tisdagen var Jon ledig ändå, igår var jag hemma med honom och idag är Jon ledig igen så ingen VAB-dag behövs. Så får se hur det blir imorgon.
 
Annars då, well sitter här och snörvlar och äter Japp (nygammalfavorit tror jag). Väntar på att dagen ska gå över så man får gå hem igen. Haha ironiskt med tanke på att den nyss började.
 
Nej det var nog allt från mig för tillfället.
 

Losec å älskade Losec

I helgen så var jag och inhandlade lite grundfärg till det nedrans skåpet som väl ska bli målat någon dag har inom en snar framtid. Passade även på att smita in på apoteket för att köpa järntabletter och lite nässpray åt Oliver. Föreställ er min lycka när jag såg att de fått in mina älskade Losec som jag saknat/letat efter ett bra tag nu. Skönt att kunna dämpa den vidriga halsbrännan igen! Dyra, men helt klart värt det!
 
I övrigt vet jag inte vad jag ska ta och skriva om. Bebisen är en rejält vild typ som är vaken dygnets alla timmar tror jag. (bådar inte gott för framtida nätter) Natten i natt har varit plågsam på andra sätt. Nummer ett så har jag gått och dragit på mig halsont och nummer två så kommer det in en liten snurrlus till våran säng på natten nu för tiden som, namnet antyder, snurrar och flänger omkring så det är svårt att sova. Nog för att jag älskar min familj men att ligga som ett mosat plåster mellan dem mer eller mindre hela natten är kanske lite väl mycket närhet och värme. Men de är bra underbara båda två så egentligen är det inte så illa. :)
 
Annars sitter jag mest och längtar efter julen, haha helmysko men jag ser framför mig vilken helmysig jul vi kommer ha i år. (lurar jag mig själv måntro?) I natt var det -0,4 grader och det går onekligen mot vinter! Lövely.
 
Fast ännu så länge är det ju bara augusti förvisso. Well well vintern kommer när den kommer, det gör den ju alltid.
 

v.26

 

Vecka 26: 26 aug - 1 sep 2012

Vecka 26

Kroppen:
Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.

Fira mor någon dag i efterskott

Ja idag är det då äntligen fredag och eftersom min kära mamma inte har tid med mig och sitt barnbarn i helgen så får vi stressa ut dit efter jobbet istället. :P
 
Så den halvfärdiga tårtan ska färdigställas och sen bär det av ut till mamma/mormor. Oliver har en mormor-hämtar -på-dagis-fredag så han är redan där när vi kommer dit.
 
Vad annars då? Nä inte mycket to be honest!
 
Livet rullar på och veckorna springer fram, vardagen är här igen med jobb, dagis och vardagsbestyr.

Komma ikapp!

Ja nu börjar jag så sakteliga komma ikapp med det jag nämnde igår att jag ligger efter med. Känns riktigt skönt faktiskt, besiktningen av renaulten är bokad och betald och nu har jag som sagt lämnat in ansökan om föräldraledighetsdagarna på jobbet och ska sätta mig ikväll och fylla i dem till F-kassan också. Sen är det bara skåpet som ska göras klart, började med det förra helgen men det blev liksom inte riktigt av så nu står det i vardagsrummet och skräpar. Men till helgen ska det slipas rejält och börja målas.
 
Vad är det mer? Well löning snart så räkningarna ska betalas. Wooppiee!
 
Sen skulle jag ha bakat en tårta till imorgon, har bara lite dålig inspiration och vet inte vad den ska få för smaker.
 
Får återgå till att fundera över det!

Ha-Begär!

Well det där med vanliga kläder är väl inte riktigt min grej men denna:
 
 
Halvarssons Glacier
 
skulle jag vilja ha! Egentligen är jag inte ute efter någon jacka utan byxor, men vad tusan, man kan aldrig ha för många vinterjackor från halvarssons. ;)
 
Funderar på att köpa dessa:
 
 
Halvarssons Scenic
 
De är ju löjligt billiga om inte annat. Är dock osäker på om storleken är den rätta...
 
Alla dessa härliga underbara skoterkläder! Ge mig nu snööööö! haha nu är sommaren över och jag ska ägna de kommande två (tre) månaderna åt att längta efter snö. Har jag otur blir det som i fjol och snön blir blott en dröm.

Halkat efter

Tack vare all sommarledighet, semester och fjamserier ;) så känns det som att jag hamnat efter. är en del saker som jag borde gjort och fått klart by now och det är ändå inte riktigt där. Det är olikt mig att inte ha koll på allt åtminstone ett tag innan. Lämnade in mina "sluta-tidigt-föräldra-dagstimmar" till jobbet för denna vecka och framåt på jobbet igår. Vilket inte är att rekommendera då de rent teoretiskt sett skulle kunna neka.
 
Men det gick bra alla utom en av dagarna, så nästa onsdag vet jag inte hur vi gör. Det bär mig emot att han ska behöva vara på dagis i 8 timmar. Annars har han som max 6 timmar och det känns mer humant. Ett jäkla pusslande och trixande mest hela tiden. Men men det är som det är. Det funkar ju.
 
I natt kom propeller-skrutt in till oss igen och gjorde natten lite mindre behaglig, men vad gör väl det när man har en varm liten mysig kille brevid sig som stoppas småfötter i magen på en och fiser en i ansiktet.
 
I övrigt då? well det är c:a 15 veckor (give or take) tills det är dags för minstingen att komma. Ser fram emot det mer och mer faktiskt, även om det är rätt bekvämt som det är nu också. :D
 
Var till BM i måndags och alla värden var bra och SF-måttet var 24 cm.
Blodtrycket 120/70 och bebisens hjärtslag 140slag/minut.
 
dock måste jag börja äta extra järn, då de (sen förra gången jag var gravid) har kommit på ett nytt värde att mäta. Blodvärdet var bra men det var något som saknades och för detta krävs järntabletter. Något om järndepåer, Ferritin tror jag det hette.
 
Well well det var nog allt för nu tror jag.

v.25

 

Vecka 25: 19 aug - 25 aug 2012

Vecka 25

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

v.24

 

Vecka 24

Kroppen:
Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Kaffe i termosmugg

 
Får mig att längta ännu lite mer efter vintern.
 
Annars vette tusan vad det finns att förtälja, det är fredag igen och i helgen går jag in i vecka v.24, tiden bara flyger fram. Ändå är det ett par veckor till det är dags för BM besök. Tyckte jag var där oftare förra gången, men kan ju varit i slutet även då.
 
Oliver har haft ett par nätter nu som allt inte stått till riktigt som det ska, så hoppas att de snart är över. Blir så trött när han ska sova i sängen med oss då han har en tendens att antingen sparka på mig eller att krypa efter när jag flyttar på mig så jag tillslut ligger antingen ute på kanten eller inklämd mellan Jon och Oliver.
 
Men han är bra go' ändå lilla skrutt.

Veckorna trillar på

Ja veckorna går med en rasande fart känns det som. Ännu fortare nu när jag är tillbaka på jobbet av någon märklig anledning. Har nog aldrig längtat så mycket till vintern som jag gör nu. 2010 längtade jag efter hösten, men nu är det vinter, skoter, jul och bebis som hägrar.
 
Vad finns det att förtälja? well mina kläder som jag beställde från HM borde komma snart så jag kan komplettera min (mamma)höstgarderob. Men nu har jag iaf något att sätta på mig.
 
Upptäckte igår morse att min tröja hade krympt när jag skulle stänga den. Så tokigt att det kan bli så om man låter kläder bara ligga en vecka eller två.
 
Well utöver det har vi nu blivit med syskonvagn. Fyndade riktigt rejält och det känns ju bra eftersom det är osäkert om Oliver öht kommer vilja åka nå vagn.
 
Jag har verkligen inget "vagnintresse" som vissa verkar uppvisa. haha skönt det med tanke på att jag har andra grejer som jag gärna lägger pengar på. :D

v.23

 

Vecka 23: 5 aug - 11 aug 2012

Vecka 23

Kroppen:
Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

Börjar levereras

Ja då har jag fått ett par av de byxor jag beställde och de andra ligger på Ica och väntar på mig. Så hoppas att de andra känns ok också, de jag fick igår gillar jag skarpt. Men då har de låg mudd och sitter inte upp på magen något alls utan slutar under den istället. Jag föredrar att inte ha något som trycker/ligger emot magen för att vara ärlig. Men jag provar väl de andra också, förhoppningsvis passar de. :)
 
Dock måste jag säga att H&M's leveranstider är löjligt långa, överallt annars där man beställer så har man paketet strax därefter, men inte när det kommer till H&M. Well well det ger mig lite mer tid att vela om jag ska lägga till något mer innan det skickas. ;) Har span på ett par grejer till faktiskt.
 
Nej det är mycket klädsnack för att vara jag nu, eftersom jag är rätt ointresserad av kläder så blir det lätt så. Men jag är intresserad av att inte känna mig obekväm och fet. Så därför denna investering. :)
 
Nej nu tycker jag sommaren kan vara över, jag menar, den tänker ju ändå inte riktigt börja så då kan vi lika gärna skippa den. Men ja tiden går så fort ändå utan att jag önskar bort årstider. Redan augusti, helt otroligt.