julen är typ över
Dan före dan före dopparedan
American horror story och julmust
Tack pampers!
Att samla koder på pampers kan löna sig.
Har tidigare "fått" en eltandborste och en mixerstav.
Nu bytte jag in koderna mot två presentkort på lekmer för 350kr och fick ett par täckbyxor till Adrian, ett par smurfar och en sittsäck för 148kr. Inte fy skam.
Har planer för barnrummet, men behöver en soffa för att det ska gå att genomföra. Fixa en tv där inne så kanske man kan slippa titta på animerade filmer i tid och otid, och alltid samma (för stunden) favoritfilm.
Ser fram emot jul faktiskt! även om jag förmodligen blir utan julklappa i år, måste ha vuxit upp för det stör mig inte längre. ;) Huvudsaken att barnen får klappar så är jag nöjd, och det har vi ju sett till att de får själva också.
Bara snö som saknas nu, vilket jäkla pissväder det är! BLÄ!!!
helgen som var
Luciafirande
jul!
längtar till något annat
fortsättning
julklappar
IKEA och kalas
Sitter och surfar lite grejer, måste väl snart beställa grejer så vi kan göra klart Bobbos säng. Saknas madrass, täcke och kuddar. Hoppas på att han snart kan flytta in i "juniorsängen" istället för spjälsängen. Han har ju börjat fatta att man ska ta fötterna först när man kliver ner från soffa/bord/what ever han klättat upp på.
Har även tipsat kära mor vad de "behöver" till sitt rum och lämplig julklapp. Som det är nu har vi ju inte plats för att ha två separata rum åt dem, men det kanske inte är hela världen att dela heller.
Kalaset igår var toppen! Blev inte så många som kom, men de som verkligen gjorde det förgyllde Adrians födelsedag och just att det var en handfull barn med var också jätteroligt!
Pepparkakstårta
Gingerbread Cake
Bottnar
285 g vetemjöl
450 g strösocker
4½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ tsk salt
225 rumsvarmt smör
4 stora ägg
2 äggulor (alt ett helt ägg men det blir lite bättre med gulor)
2½ dl + ½ dl yoghurt eller filmjölk (gärna vanilj)
ca 1 msk pepparkakskryddor
Bottnar
285 g vetemjöl
450 g strösocker
4½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ tsk salt
225 rumsvarmt smör
4 stora ägg
2 äggulor (alt ett helt ägg men det blir lite bättre med gulor)
2½ dl + ½ dl yoghurt eller filmjölk (gärna vanilj)
ca 1 msk pepparkakskryddor
Fyllning
500 g mascarpone
ca 3 dl vispgrädde
120 g strösocker
fröna från 1-1½ vaniljstång
Dekoration
pepparkakskrydda eller smulade pepparkakor
strössel
Sätt ugnen på 175 grader, (150 grader varmluft). Smöra och mjöla tre bakformar, 20 cm i diameter. Lägg gärna bakplåtspapper i botten så blir det enkelt att få ur dem ur formarna sen.
Lägg mjöl, socker, bakpulver, vaniljpulver och salt i skålen till en köksmaskin. Montera på flatblandaren på maskinen. (Givetvis kan man göra detta med en vanlig elvisp också men man kan då vara tvungen att blanda lite längre än med en köksmaskin). Blanda runt ingredienserna lite. Tillsätt smöret samt ½ dl av yoghurten och blanda samman allt på låg effekt. När blandningen börjar gå ihop så öka upp farten till medel (4 på en KA) och kör smeten fluffig.
Blanda under tiden samman resterande yoghurt med äggen och gulorna i en skål.
Tillsätt äggblandningen till smörsmeten i tre omgångar, vispa lite mellan varje tillsatts och skrapa även ner det som fastnar på sidorna. Låt maskinen gå tills allt gått samman lite lätt.
Väg eventuellt smeten och fördela 2/3 av smeten i två av formarna. Låt resterande tredjedel vara kvar i bunken och tillsätt här ca 1 msk pepparkakskrydda. Blanda in denna med hjälp av en slickepott och häll sedan ner smeten i kvarvarande form.
Grädda bottnarna mitt i ugen ca 30-40 minuter. Bottnarna är klara när en tandpetare kommer ut rent och det luktar kaka i köket.
Låt kakorna vila ca 15-20 minute ri formarna. Ta sedan ur dem och låt dem svalna helt på kakgaller.
När bottnarna är helt kalla så går det bra att göra fyllningen och montera. Vispa samman ingredienserna till fyllningen med hjälp av maskin till en fast men fluffig massa. Börja med en mindre mängd vispgrädde och tillsätt mer efterhand tills du får önskad konsistens.
Lägg en ljusbotten på ett tårtfat och fördela en rejäl klick av fyllningen över denna. Lägg sedan på pepparkaksbottnen och fördela ytterligare fyllning över denna. Lägg på resterande botten och fördela nästan allt av den resterande krämen över tårtan och på sidorna. Dra krämen jämn och fin med en spattel. Blanda resterande kräm med lite pepparkakskrydda och spritsa den ev som en dekorativ kant på tårtan. Ställ in tårtan i kylen minst 30 minuter för att stelna till lite. Tårtan kan gärna stå längre så att den "står till sig", dvs så att bottnarna drar till sig lite av fyllningen.
Dekorera eventuellt med lite smulade pepparkakor och strössel innan servering.
Receptet taget härifrån
Städa och plocka
Försöker städa lite och har även bakat tårtbottnen till en av tårtorna. Blir en pepparkakstårta och receptet kommer upp senare när jag är klar. Tror nog att jag missade att vispa den fluffig, för inte kommer min bli lika hög som på bilden, men den kan ju vara god ändå. Ser dock bättre ut nu än vad jag vågade hoppas. ;)
Imorgon är det alltså Adrian ettårsdag, helt otroligt att han redan är ett våran lilla klättermus! Kalas står på schemat och vi får väl hoppas att han har vett att uppskatta det.
Julklappar är i det stora fixat också samt att vi nu beställt dagisbilderna.
Lyckades få till en helt okej syskonbild också. :)