Fee-Fi-Fo-Fum

Ikea med mamma!

åh vad välbehövligt att komma hemifrån utan barn! och kom hem med grabbarnas julklappssoffa som de fick av mormor. nu är det rätt trångt på rummet men fortfarande en öppen yta att leka på. men de leker ju ändå överallt annars.



så vad annars då? ptja imorgon är årets sista dag och som det verkar blir det bara lugnt. lite mousserande på tolvslaget men i övrigt inget speciellt. känns helt okej, hemma med familjen bara. :-)

ska ta och städa lite imorgon tänkte jag och kanske tvätta någon maskin. får se om tvättstugan är ledig. borde den vara, vilken knäppgök tvättar på nyårsafton? :-P

julen är typ över

och det har varit en bra jul. julafton firades hos mamma och juldagen blev det gösmiddag i Ollas. efterrätterna gick hem båda två och det var roligt att prova på något nytt, var iofs första gången jag gjorde en vanlig cheesecake också. God, med pepparkaka och apelsin.

grabbarna är nöjda med julklapparna som det verkar. :-)

nu har vi tio månader på oss att spara pengar till nästa gång, alltså födelsedag, sen börjar det om igen. ;-) snart går jag in på mitt sista "twenty something" år. och snart är det dags att jobba igen ett tag. tror det kommer bli ett skönt avbrott.









Dan före dan före dopparedan

nu är det inte långt kvar till jul! och julkalendern är mer spännande än någonsin. ;-) julklappar är klara och inslagna, ska bara handlas lite mat och bakas lite till juldagen. tänkte jag ska försöka städa idag så det är julfint här, tvättid imorgon också. snart är det ett nytt år också och jag går in på mitt sista år som 20-nånting. men känner inte någon stress över det, för första gången på länge har jag en plan och jag har dessutom en familj, så den biologiska klockan är död. ;-)

helt underbart är det , förutom min närmaste familj, Jon och grabbarna har jag ju även min älskade mamma, min mormor och morfar, moster och hennes man och mina kusiner. ett stort skyddsnät för barnen finns tack och lov och de har så mycket kärlek från alla håll och kanter. är så tacksam!

nej åter till städningen, bara mammas julklapp till barnen kommer så kommer det bli jättebra i barnens rum. underbart!

American horror story och julmust

här sitter jag och njuter av det tillfälliga lugnet när barnen sover. tittar på serie och dricker julmust. nyss hade jag två katter i knäet också, ska se om jag iaf kan få tillbaka Ice att lägga sig. Cosmos lyste med sin frånvaro som vanligt. blir nog skönt för honom när han flyttat och får massa egen uppmärksamhet och inga barn som skrämmer honom.

snart jul! yippie! julklappar klart och nu bara väntan. julen är bättre sen vi fick barn alla gånger.

Tack pampers!

Att samla koder på pampers kan löna sig.
Har tidigare "fått" en eltandborste och en mixerstav.
Nu bytte jag in koderna mot två presentkort på lekmer för 350kr och fick ett par täckbyxor till Adrian, ett par smurfar och en sittsäck för 148kr. Inte fy skam.
 
Har planer för barnrummet, men behöver en soffa för att det ska gå att genomföra. Fixa en tv där inne så kanske man kan slippa titta på animerade filmer i tid och otid, och alltid samma (för stunden) favoritfilm.
 
Ser fram emot jul faktiskt! även om jag förmodligen blir utan julklappa i år, måste ha vuxit upp för det stör mig inte längre. ;) Huvudsaken att barnen får klappar så är jag nöjd, och det har vi ju sett till att de får själva också.
 
Bara snö som saknas nu, vilket jäkla pissväder det är! BLÄ!!!
 
 
 

helgen som var

i helgen tog vi på lördagen en tur till kilafors för att byta köksbord och hälsa på folk. hälsade på Jons mamma och sen hans bror med familj.

var även ut till Nordsjö igår och Jon försökte täta skotern och vi hälsade på bobba och Pelle och mamma.

igår ställde mamma upp som barnvakt och jag och Jon gick på bio, hobbit. jättemysigt att få komma iväg bara vi två tillsammans. :-)

















Luciafirande

idag är det den 13 december och halv åtta i morse var det luciafirande på Olivers förskola. i tidigaste laget om ni frågar mig. men det gick bra och vi var där i tid.

dock lite kallt eftersom de envisades med att sjunga ute. fick iaf glögg först och sen kaffe och macka/pepparkaka. trevligt :-)

nu är det som sagt bara en julklapp som vi väntar på och bilderna från förskolan, och så Bobbos sänggrejer.

idag blir det en lugn dag, trött av att kliva upp tidigt, ska dock försöka städa lite.

jul!

julen närmar sig som sagt med stormsteg, och alla utom en julklapp till barnen har nu kommit/inhandlats. sista som vi väntar på är nog inget de egentligen önskar sig.

julen firas i Nordsjö och jag antar att vi även ska till kilafors och hälsa på barnens farmor också där i dagarna. jag är så glad att vi har Nordsjö och alla som bor där. jul för mig är Nordsjö och jag hoppas att mina barn kommer känna likadant. senaste åren har det inte blivit något stort firande men ingen lider utav det som det verkar. även om jag kan sakna de stora firandena som vi en gång i tiden hade, men vi brukar alla ses på juldagen istället och det funkar det med. :-)

Adrian har ju som tidigare nämnts lärt sig att både ta sig upp och ner från möbler nu, så nu tyckte vi (jag) att det var dags att beställa madrass, täcke och kudde till juniorsängen. så får vi se när vi flyttar över honom sen.

en av Olivers julklappar


längtar till något annat

ja det är inte utan att jag längtar till att få börja jobba. eller ja, egentligen längtar jag till jag får börja plugga (om det blir så), men det blir isf till hösten. så att få jobba några månader känns inte helt fel!

nog för att jag älskar Adrian och så men nu har jag varit hemma ett år och längtar efter lite mental stimulans. men den 20:de januari "smäller det".

sen får jag se hur de övriga planera blir, kanske matte 3 plugg till våren. men det återstår att se. Tror dock att jag väntar med att göra HP igen då jag tvivlar på att jag kommer höja mig just nu. 1.35 är ändå rätt okej.

fortsättning

kläder är det storlek 104 för Oliver och (från) 80 för Adrian. en Buzz lightyear ( https://m.tradera.com/item/340790/176695401/buzz-lightyear-senaste-space-armor-och-pratar-toy-story-3-woow-) står även högt på Olivers önskelista.

julklappar

om någon som inte vill köpa leksaker eller kläder undrar vad Adrian "vill" ha i julklapp så vill han gärna ha ett bäddset i "vanlig" storlek till det kommande sängbytet. även barnfilten "vilddjur" på Ikea. ;-)

Oliver "vill" nog också gärna ha ett nytt snyggt bäddset.

annars är ju alltid böcker uppskattat av dem båda, gärna Pettson. (åt Oliver)

IKEA och kalas

Sitter och surfar lite grejer, måste väl snart beställa grejer så vi kan göra klart Bobbos säng. Saknas madrass, täcke och kuddar. Hoppas på att han snart kan flytta in i "juniorsängen" istället för spjälsängen. Han har ju börjat fatta att man ska ta fötterna först när man kliver ner från soffa/bord/what ever han klättat upp på.
 
Har även tipsat kära mor vad de "behöver" till sitt rum och lämplig julklapp. Som det är nu har vi ju inte plats för att ha två separata rum åt dem, men det kanske inte är hela världen att dela heller.
 
Kalaset igår var toppen! Blev inte så många som kom, men de som verkligen gjorde det förgyllde Adrians födelsedag och just att det var en handfull barn med var också jätteroligt! 
 
 
 

Pepparkakstårta

 
 
Gingerbread Cake
Bottnar
285 g vetemjöl
450 g strösocker
4½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ tsk salt
225 rumsvarmt smör
4 stora ägg
2 äggulor (alt ett helt ägg men det blir lite bättre med gulor)
2½ dl + ½ dl yoghurt eller filmjölk (gärna vanilj)
ca 1 msk pepparkakskryddor

Fyllning
500 g mascarpone
ca 3 dl vispgrädde
120 g strösocker
fröna från 1-1½ vaniljstång
 
Dekoration
pepparkakskrydda eller smulade pepparkakor
strössel
 

Sätt ugnen på 175 grader, (150 grader varmluft). Smöra och mjöla tre bakformar, 20 cm i diameter. Lägg gärna bakplåtspapper i botten så blir det enkelt att få ur dem ur formarna sen.
Lägg mjöl, socker, bakpulver, vaniljpulver och salt i skålen till en köksmaskin. Montera på flatblandaren på maskinen. (Givetvis kan man göra detta med en vanlig elvisp också men man kan då vara tvungen att blanda lite längre än med en köksmaskin). Blanda runt ingredienserna lite. Tillsätt smöret samt ½ dl av yoghurten och blanda samman allt på låg effekt. När blandningen börjar gå ihop så öka upp farten till medel (4 på en KA) och kör smeten fluffig.

Blanda under tiden samman resterande yoghurt med äggen och gulorna i en skål.
Tillsätt äggblandningen till smörsmeten i tre omgångar, vispa lite mellan varje tillsatts och skrapa även ner det som fastnar på sidorna. Låt maskinen gå tills allt gått samman lite lätt.
Väg eventuellt smeten och fördela 2/3 av smeten i två av formarna. Låt resterande tredjedel vara kvar i bunken och tillsätt här ca 1 msk pepparkakskrydda. Blanda in denna med hjälp av en slickepott och häll sedan ner smeten i kvarvarande form.

Grädda bottnarna mitt i ugen ca 30-40 minuter. Bottnarna är klara när en tandpetare kommer ut rent och det luktar kaka i köket.

Låt kakorna vila ca 15-20 minute ri formarna. Ta sedan ur dem och låt dem svalna helt på kakgaller.
När bottnarna är helt kalla så går det bra att göra fyllningen och montera. Vispa samman ingredienserna till fyllningen med hjälp av maskin till en fast men fluffig massa. Börja med en mindre mängd vispgrädde och tillsätt mer efterhand tills du får önskad konsistens.

Lägg en ljusbotten på ett tårtfat och fördela en rejäl klick av fyllningen över denna. Lägg sedan på pepparkaksbottnen och fördela ytterligare fyllning över denna. Lägg på resterande botten och fördela nästan allt av den resterande krämen över tårtan och på sidorna. Dra krämen jämn och fin med en spattel. Blanda resterande kräm med lite pepparkakskrydda och spritsa den ev som en dekorativ kant på tårtan. Ställ in tårtan i kylen minst 30 minuter för att stelna till lite. Tårtan kan gärna stå längre så att den "står till sig", dvs så att bottnarna drar till sig lite av fyllningen.

Dekorera eventuellt med lite smulade pepparkakor och strössel innan servering.
Receptet taget härifrån

Städa och plocka

Försöker städa lite och har även bakat tårtbottnen till en av tårtorna. Blir en pepparkakstårta och receptet kommer upp senare när jag är klar. Tror nog att jag missade att vispa den fluffig, för inte kommer min bli lika hög som på bilden, men den kan ju vara god ändå. Ser dock bättre ut nu än vad jag vågade hoppas. ;)
 
Imorgon är det alltså Adrian ettårsdag, helt otroligt att han redan är ett våran lilla klättermus! Kalas står på schemat och vi får väl hoppas att han har vett att uppskatta det.
 
Julklappar är i det stora fixat också samt att vi nu beställt dagisbilderna.

Lyckades få till en helt okej syskonbild också. :)
 
 

Cosmos har fått ett hem

igår gick Cosmos besök av sin nya husse och matte. åkte en bra bit bara för att träffa honom innan de bestämde sig, det uppskattas! men de bestämde sig för att de ville ha honom och i början på nästa år flyttar han. tråkigt, men skönt för honom. tror han kommer passa bättre där än med oss i våran stökiga, högljudda barnfamilj.

i övrigt är jag dö'less på ungarna för stunden. Oliver är en humörsvängig treåring och Adrian är en klättrande ettåring med problem att somna i tid. men jag hoppas naivt nog att det kommer bli bättre. på lördag är det dags för kalas för den sistnämnde. han fyller ett år! jösses vad tiden har gått fort.

snön kräkte ner igår, äntligen, och suget att få ta en skotertur är enormt! fy f*n vad härligt! som Jon sa, man måste ju köra in kläderna så de luktar rätt. ;-) hoppas nu bara snön får ligga kvar.











går går å går

nu har Adrian mer eller mindre helt slutat krypa och stapplar istället fram som en full liten söt zombie.

vi letar fortfarande ett hem åt Cosmos, men eventuellt har vi ett på G. vi får väl se hur det slutar.

annars väntar jag mest på att snön ska komma. så vi kan ta ut skotrarna och ta en tur. Jon behöver även köra in sin rem, så det vore ju bra om det kom lite snö. nu har ju isen iaf lagt sig. :-) minus idag iaf, det tackar vi f