Fee-Fi-Fo-Fum

v.31

 

Vecka 31: 30 sep - 6 okt 2012

Vecka 31

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

 

Lördag

Det är bra nog skönt med helg! Synd bara att den bara räcker ett par dagar och sen börjar det om med en evighetslång arbetsvecka.
 
Håller på och försöker kolla upp en del saker till flytten angående om det är möjlight med internet och tv och annat sånt där sekundärt som ingen iaf bryr sig om.
 
Imorgon är det veckorbyte igen och nedräkningen kan snart börja på allvar.
 
Idag har vi varit ute i Nordsjö och hälsat på "Mimmi" och mormor, skönt att komma hemifrån lite. Vädret lämnar en del att önska...
 
Jon är ute tillsammans med sin lillebror och skruvar på renaulten som inte gick igenom besiktningen. Skitbil! Men får vi detta åtgärdat och bytt till vinterdäck så ska det nog inte vara några problem. Känns ganska avgörande att båda bilarna fungerar nu när vi ska flytta utanför en liten bit.
 
Verkar som att vissa saker iaf kommer lösa sig med flytten, men det är ett par saker som jag fortfarande är osäker på hur vi ska få att fungera. Meeeen det ordnar sig alltid. Bara vi får skriva kontrakt så ska jag sätta igång och fixa så det är klart tills vi flyttar in.

Trea i Ämbarbo?

Nu är det onsdag och typ 15 minuter kvar av den här arbetsdagen Yey! Skönt nu bär det utför mot helg snart.
 
Veckorna bara springer förbi och om allt går som det ska så är det c:a en månad kvar i lägenheten. Well det vill säga om Ljusdalshem tänker hitta någon med kort varsel eller låter oss leta fram någon. En trea i Ämbarbo kanske kan intressera någon? ;)
 
I övrigt finns inte mycket att förtälja. Livet har sin gilla gång och bebisen är livlig som attan och Oliver växlar mellan att vara världens goaste och världens suraste.

Märkligt!

Ja den här dagen började rätt kasst, sen blev den ta mig tusan ännu sämre ett par gånger innan det helt plötsligt vände och gav ett glädjande besked. Eller iaf vad jag tror är ett glädjande besked. Mer om det imorgon kanske. =)
 
Annars då? Var till BM och fick ett chockerande besked när jag ställde mig på vågen. Huärk! Dags att dra ner på sötsakerna tror jag, om jag inte ska sitta där efter förlossningen och ha 20+ kg kvar. SF-måttet låg på 29 denna gången och följer sin kurva (hur mycket kurva det nu kan vara med två gånger) som det ska och hjärtslagen låg på 144 slag/minut.
 
Tror till och med att vi enats om ett namn, men det kommer väl visa sig att det inte passar alls när hen väl kommer ut. Same same som med Oggie isf. Men vi får väl se. :)
 
Fick ett nytt moderskapsintyg att skicka in, och det har jag gjort, till försäkringkassan. Oliver Målade och rev sönder det jag fick första gången. Alla papper är Olivers papper!
 
Nej dags att ringa ett samtal och sen lägga sig i ett bad och bara njuta av (den tillfälliga) tystnaden som uppstår när Oliver äntligen kapitulerat och somnat.
 
 

v.30

 

Vecka 30: 23 sep - 29 sep 2012

Vecka 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Overall-funderingar

Sitter och kollar runt lite på vad för vinteroverall man ska ta och köpa åt Oggie, lill*n behöver väl förmodligen inte allt för avancerade vinterkläder den första vintern iaf. Så jag får fortsätta att läsa på om de olika. Provar att tävla hos "barnshopping" på fejjan om en Reima-overall. En overall och en åkpåse sen kan jag slappna av lite. ;) och så klart ett par rejäla vinterskor åt Oliver.
 
Annars är jag lika tråkig som vanligt, väntar på att det ska bli helg och surfar runt och spanar efter fina grejer.

Bozz miniåkpåse

med de nätta måtten 75x33 tror jag att den vore perfekt att ha i en liggdel, och den är dessutom i lammskinn <3

Jollyroom.se

 
 
Var med och tävla på jollyrooms facebook-sida! En åkpåse står på spel. eller förresten, låt bli... för ju färre som tävlar desto större chans har jag att vinna. ;)
 
Här kan ni finna tävlingen
 
Här kan ni finna själva Jollyrooms hemsida vilken innehåller allt som man kan tänkas behöva för barn/bebis. (Eller iaf nästan.)tävlin
 
 

Air Wick Doftpinnar

 
Igår fick jag hem mitt paket med Air Wick doftpinnar och har börjat att dela ut dem till lite folk. Tog med ett några förpackningar ut till min mamma, moster och mormor igår. Och ett par stycken till jobbet. Där det konstaterades att lukten påminde om sköljmedel.
 
Har själv satt upp en i köket hemma och jag tycker personligen att lukten är rätt snäll och behaglig. Kvinnan som jobbade när jag hämtade ut paketet ville inte alls lämna ifrån sig det då hon tyckte det luktade så gott. :)
 
Läs mer om buzzador
eller/och bli medlem du också!
Bli medlem på buzzador.com

Shopping shopping shopping!

Jag håller på och inventerar lite där hemma vad vi faktiskt behöver för att det ska bli trevligare och bättre och mer trivsamt. Känns rätt bra för det behöver inte blir alltför dyrt heller faktiskt.
 
Men en tur till IKEA skulle jag behöva göra och en tur till bollnäs för att gå på rusta och lidl. Kanske de sistnämnda kan hinnas med i helgen? :)
 
Well nu har det tagit mig hela dagen att skriva det här inlägget så nu struntar jag i det. ;)
 

Tävling!

 
 
För mer information hur du tävlar klicka på bilden!
 
Jag skulle vilja ha denna:
White Circle med grön dragkedja
 
 
 
Åkpåsen är från Buppa och deras hemsida finner du här:
The Buppa Brand

Lite naket

V. 28+0 
undrar hur det här ska sluta?

v.29

 

Vecka 29: 16 sep - 22 sep 2012

Vecka 29

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

tillfredställelse

När man går till tandläkaren på kontroll och får veta att det enda som för tillfället behövs göras är att skrapa tandsten och ta en röntgenbild för att se om en tand eventuellt behövdes lagas (det gjorde den inte just nu). Sen ännu mer tillfredställelse när "notan" som egentligen skulle sluta på 960kr i slutändan "bara" blev 360 (+ tandborste och tandkräm för 50kr) Tack försäkringskassan, I löve you!
 
Skönt det att det inte blev så fasligt dyrt, finns det pengar att lägga på den stackars bilen som måste fixas och ombesiktas igen. A-puh! Alltid är det något, men jag fortsätter mitt optimistiska tänkande, om det är det värsta som händer för tillfället så är jag rätt lyckligt lottad ändå.
 
Inte fick vi det där huset som vi var och kollade på heller som skulle hyras ut. Synd det, för det hade passat oss riktigt bra tror jag. Men istället då så försöker vi få lite ordning och hemtrevligt i lägenheten. Vilket nu är på god väg (så där två år efter inflytt).
 
Slängde den sista svarta fula bokhyllan igår och även den svarta mattan fick åka på tippen. Sen satte vi upp en annan svart hylla istället som passar mycket bättre där. Var en sån jag ville ha fast egentligen en vit. Men men det dug bra!
 
Fredag är det och jag funderar på om jag ska orka/hinna städa när jag kommer hem idag eller om vi får ta det imorgon jag och lilla skrutt.

v.28

 

Vecka 28: 9 sep - 15 sep 2012

Vecka 28

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?

 

segaste H&M

Beställde en del från HM... men jöss vad de är sega på att skicka grejer! Funderar även på att lägga in en till beställning nu medan det är 10% och fri frakt. Men har inte riktigt bestämt mig än, har spanat in lite pyttebebiskläder som jag skulle vilja ha... well well jag har till söndag på mig att fundera.
 
I övrigt vette tusan vad jag har att skriva.

Sista tredjedelen!

 
Yey! Nu är det trimester 3 och nu börjar utförsbacken. ;)

Onsdag igen

Ja idag är det onsdag och det betyder att det snart bär ut emot helg igen. Skönt! Den här veckan är bra vecka på jobbet, för jag slutar tidigare både tisdag, onsdag och torsdag. Så idag ser jag fram emot att hämta Oliver redan vid 14.30. Skönt att han inte behöver gå monsterlånga dagar på dagis, även om det verkar som att han trivs där i det stora hela så är lagom alldeles utmärkt. Så de dagar som Jon börjar "för tidigt" så tar jag ut en fjärdedels- eller åttondelsdag föräldrapenning. Perfa :)
 
Well i övrigt finns som vanligt inte mycket att förtälja, snart är det dags för sista tredjedelen och nedräkningen forstätter. Är väl dags att börja planera Olivers födelsedagskalas snart antar jag. Är ju bara c:a 1 ½ månad kvar till dess att han fyller, hela, 2 år! Wow tiden flyger verkligen fram.
 
Just nu ser lillen smått mörbultad ut, i måndags så drog han omkull mitt på golvet och lyckades få ett rejält jack i läppen och igår så ramlade han emot Jons datorbord och slog i (ovanför) ögat så han har ett blåmärke där. Soc kommer snart och knackar på och undrar vad tusan som hänt? Som det känns nu hade jag helst madrasserat in honom och tvingat honom att sitta stilla på en stol de vakna timmarna av dygnet haha Klumpekloss!
 
Nej nu ska jag återgå till att bläddra igenom IKEA och drömma lite. Och hoppas på att lördagen bär frukt!

Sittsäck

Åh jag vill ha!
 
Well inte de där som ligger ovanpå, men saccosäcken! Ska nog ta och titta på ekonomin och se vad den tillåter. Snacka mys!

Baskläder och matta

Ja i helgen har kreditkortet gått varmt. ;) Blev en beställning med lite kläder åt både mig, Jon och Oliver (mest åt den sistnämnda dock) från HM med lite baskläder och ett par amningsplagg åt mig. Den här gången ska jag minsann vara beredd.  Sen bestämde vi äntligen att det var dags att slänga ut vardagsrumsmattan som vi haft ett tag nu och passade på att köpa en ny matta också. Nu tänkte jag att jag ska ta och bege mig ut snart och kolla efter lite gardiner. Skulle behöva nya i köket och i vardagsrummet iaf.
 
Bebisen lever rövare och jag fruktar att vi kommer ha en bebis som är vaken dygnet runt, för så känns det nu.
 
Idag är planen att får röjt undan lite i hallen och eventuellt hinna torka golven överallt. Men vi får väl se hur lång tid det tar innan motivationen och lusten tryter. :P
 
Nej dags att kliva ur pyjamasbyxorna och in i några riktiga kläder och åka och handla lite lunch åt Oliver kanske.

Projekt: skåp

 Före:
 
Nästan klart
 
Jag ogillar starkt det där skåpet. Det sades att man bara skulle behöva slipa lite och sen skulle det bara vara och måla. Det tyckte inte skåpet utan det avsöndrade ett gult damm som verkade nästintill omöjligt att bli av med. Men till slut så ansåg vi oss nöjda och så fick det bära eller brista. ;)
 
Tycker helt klart att det är en förbättring iaf och mellanluckan ska få sig en omgång till med färg hade jag tänkt.
 

v.27

 

Vecka 27: 2 sep - 8 sep 2012


Vecka 27

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.