Fee-Fi-Fo-Fum

Bältesstol och pusslande

Ja det blir lite pusslande så här när man börjar göra något från att ha varit fri hela dagarna dygnet runt oavsett dag. Eftersom barnens mormor läre hämta dem på dagis emellanåt så har det även beställts en bältesstol, eller ja två bältesstolar. Vi ska väl byta våran något tag framöver också så bobbo får Multi techen och Oliver får en framåtvänd, men väntar nog tills han fyllt fyra iaf som det känns. Men i mammas bil så börjar det bli lite väl trångt i Hi way'en så där får Bobbo överta den och Oliver få en bältesstol. Bäst är ju att åka bakåt så länge som möjligt, men jag kan inte motivera ett köp av ännu en bakåtvänd stol och att flytta emellan blir inte hållbart. Så vi ordnar det på bästa sätt iaf. :)
 
 Blir bara britax för oss som det verkar, en Multi tech, twå hi way, och nu ett par adventure. Men vi har varit nöjda med de andra så vi hoppas på bra produkter även fortsättningsvis.
 
Annars tänkte jag städa idag, får se hur det går med det. Tvättade igår men mer orkade/ville jag inte göra. Får se om vi tar oss ut till Nordsjö en sväng idag kanske... blä oföretagsam!

Första veckan

Ja då var första veckan som studerande avklarad. Tre gånger i Gävle denna vecka, väckarklockan har ringt kvart i sex varje morgon. Så idag vaknade jag av mig själv klockan halv sex. Men bestämde mig för att somna om istället.
 
Det är intressant det här med föreläsningar, jag är dock lite fundersam över hur jag ska klara det här. Det var ju tusen år sedan jag skrev uppgifter och arbeten för skola. Men det får väl lösa sig på något vis.
 
Till veckan är det en föreläsning över Adobe Connect och en över telebild, så då blir det att fara till Bollnäs då våran grupp bestämt sig för att ses i samband med telebilden. Annars hade jag kunnat dyka in på UC här i Ljusdal och tittat istället men men så kan det vara. Lika bra att vänja sig, mycket grupparbeten blir det.
 
Men jag ska väl varken säga bu eller bä så här efter första veckan. Tror nog att det kan bli bra ändå. :)
 
Adrian har börjat på dagis nu, eller ja vi har skolat in och han har gått tre dagar 9-14 och han är jobbigare än någonsin. Gnällig och bråkig. Men det går väl över, har för mig Oliver var så också när han började.
 
 

upprop avklarat

i onsdags var det upprop på hig, jag tog ett tidigt tåg för att inte missa... hade kunnat åkt en timma senare med facit i hand. men men så blir det ibland. har även kollat upp med Uc här i ljusdal och det finns möjlighet att sitta där och plugga. när som helst på dygnet. perfekt! så till veckan drar det igång.

annars håller Adrian på att skolas in och det verkar gå rätt okej än så länge iaf. vi skjuter upp sovandet till veckan istället. så stannar till efter lunch bara idag. :-)

bokshopping och nedräkning

nu är det bara en vecka kvar till upprop för studier och mindre än en vecka kvar innan Adrian ska börja skola in på förskolan.

kom över ett bra paket med böcker på Facebook idag, tur att min kära sambo håller ögonen öppna åt mig. fick ett (vad jag tror efter att ha kollat nypriset på böckerna) bra pris för 11 stycken böcker.
så nu börjar jag känna mig redo, håller på och fixar autogiro för busskort också och kollar över hur det funkar med andra skolrelaterade saker. kul att komma igång och göra något annat än att sitta i kundtjänst/teknisk support. det är väl typ det, mattekurser och mammaledig jag har pysslat med de senaste sju åren.

så jag ser helt klart fram emot att få börja plugga!



Chokladrulltårta med körsbärsmousse

Idag plockade jag en hög körsbär hos ett par vänner och så vill jag ju så klart använda dem också! 
 
Så provade och göra en körsbärsmousse och slängde på den på en chokladrulltårtsbotten. 
 
Receptet på moussen taget taget härifrån och receptet på rulltårtan är härifrån
Grundkräm: 
3 dl vispgrädde
4 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen. Värm grädden till ca 70 grader i en kastrull. Ta bort från spisen och rör ner gelatinbladen. Häll upp i en ren skål och täck den med plastfolie. Låt gärna folien ligga direkt ovanpå grädden. Ställ den i kylskåp i minst 3 timmar, gärna över natten.

Körsbärspuré:
175 g urkärnade och tvättade körsbär
100 g florsocker (jag använde nog snarare 150g men det är lite beroende på sötheten på körsbären också)
1 vaniljstång
½ citron (saften från den)

Skrapa fröna ur vaniljstången och blanda ut med en liten del av florsockret. Mixa körsbär, florsocker, vanilj och saften från citronen. Låt blandningen stå i kylskåp till grundkrämen är färdig att användas. Vispa sedan grundkrämen luftig och vänd i körsbärspurén.
Ingredienser
  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Rör ner det i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast i mitten av ugnen 5–7 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på. Låt kallna. 

Stranden!

idag fick vi besök av Evelina och tjejerna och det blev en tur till stranden idag också. härligt! och nästan 25grader i vattnet.







järvzoo

igår blev det en spontantripp till järvzoo med familjen och mamma. hade en trevlig dag med djur och fika vid rastplatsen.

hittade en plexiglasskiva ute hos mamma som jag fixade till med lite dekorplast, så nu kan jag ha den som skrivunderlägg på skrivbordet. väntar bara på en brevkorg nu som ska in där också. blir toppen det här!

idag blir det eventuellt en sväng ut till Nordsjö igen, kanske bada? tror det börjar närma sig slutet på badsäsongen.

nej nu åter till sommarlov på teven.

inskolning på förskolan

om en så där 11 dagar är det dags att skola in lillen på dagis. kunde iaf skjuta upp det till att han blev 1 år och 8 månader. känns fortfarande för tidigt men okej. Oliver började ju redan vid 1,4år men man gör det som behövs göras. man kan ju inte leva på noll och ingenting. förhoppningsvis så behöver det ju ändå inte bli så långa veckor/dagar med tanke på att jag kommer plugga på (halvt) distans.

bild på gårdagens inköp:



även dags för mig att gå på inskolning :-D den 20:de är det dags för upprop. lite bittert är det ändå att jag nog hade kommit in på mitt HP -resultat på ett annat program som förmodligen hade varit ännu intressantare och genererat i mer pengar när jag väl var klar. men men när det inte finns på närmare håll så får det bli så här.



nöjd!

idag slog jag till på ett skrivbord och en kontorsstol. tänkte att ska jag väl börja plugga så är det väl lika bra att jag har något riktigt ställe att hålla till på. alldeles lagom storlek på det är det dessutom! för vårat compact living i vår lilla fyra.

dessutom så kom Gert och Ninni hit och vi fick hjälp med att koppla in tvättmaskinen. inget ont om tvättstugan, men det är skönt att kunna paniktvätta ibland.

en bra dag! ungarna sover, förhoppningsvis för natten och jag ska ta mig ett bad. :-)

sol och bad!

den här sommaren har alla gånger varit en toppensommar när väl värmen slog till. helt underbart!

snart börjar skolan för min del och det ska bli spännande att liksom vända blad och påbörja något nytt.